lördag 9 februari 2008

Djurisk genialitet

Minns ni den här symbolen? Klart ni inte gör. Den användes ju för över femtio år sedan och det är väl inga gamlingar som läser den här bloggen heller?!

Nåväl, det går inte att understryka nog hur genial den här. Den användes i den så kallade vaksamhetskampanjen under andra världskriget för att uppmana svenskarna att hålla tyst om försvarshemligheter. Så ordet 'tiger' syftar alltså på verbet 'att tiga' - att hålla käft. Men om någon nyfiken tysk med bristande svenskakunskaper skulle fråga vad det där var för suspekt symbol, då kunde vi svenskar svara att det blott vara en svensk tiger (djuret alltså), blå och gul som vår egen flagga. Inget mer med det, nazistjävel!

Och så fnissade vi lite tyst för oss själva, och teg om alla feta försvarshemligheter vi gick och bar på. 

Vi är svenskar: vi är neutrala, vi är tysta, vi vill inte bråka med någon. Vi tiger med stolthet!

2 kommentarer:

Polyfoni Kakafoni sa...

Jo, vi 27-åringar som egentligen är födda 1913 minns symbolen och det nervkittlande ögonblicket när man fattade den dolda innebörden! Illustratören hette Bertil Almqvist och ritade/skrev även Barna Hedenhös-böckerna. Han verkar onekligen ha haft smak för ordlekar, gubben. Ben, Knota, Sten och Flisa... Man kanske borde ta och rota fram Hedenhös-böckerna på päronens vind...

Mikael sa...

Så sant. Jag minns böckerna om Barna Hedenhös. Jag läste dem hos min dagmamma. Hon hette Gun. Hon hade en kanin, en man och två egna barn.
Det var en fin tid.