tisdag 22 april 2008

Den moderna läraren, del 2


Idag inleder jag en lektion om renässansen genom att tala om Tupac Shakur. För mig är kopplingen solklar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Koppling tack!

Mikael sa...

I slutet av sitt liv (inte i slutet av sin karriär, den pågår ju fortfarande) bytte Tupac artistnamn från 2Pac till Makaveli. Detta efter den italienska renässansförfattaren Niccolo Machiavelli (1469-1527), vars mest kända verk, Fursten, inspirerade hiphoplegendaren. Det är en slags handbok för envåldshäskare i konsten att först nå och sedan behålla makten. Furstar och politiker uppmanas att vara sluga, hänsynslösa och omoraliska. Ideal som Tupac försökte använda sig av inom hiphopbranschen.

Så, det var dagens faktaruta.

Die Quelle sa...

Så jag missförstod det hela? Jag hade för mig (inte särskilt insatt alltså) att Tupac dog (det gick dock rykten om att det var osant). Därefter släpptes ny musik med Tupac, men nu under namnet Makaveli. Vidare trodde jag att Makaveli lurade sina fiender ,då det begav sig, att han var död för att sedan komma tillbaka och så att säga sparka rumpa. Alltså skulle det hela varit en konspiration, Tupac dog aldrig (då det hävdades att han dog).

Gud vad jag krånglar in mig känner jag.

Mikael sa...

Skivan kom visserligen ut efter Tupacs död. Men han var med under hela produktionen och hade "complete creative input." Således räknas The Don Killuminati: The 7 Day Theory, som skivan heter, som den sista "riktiga" plattan. Allt som släppts därefter drar tyvärr vanära över Tupacs karriär.

Jag är också ganska säker på att artistnamnet var hans val, och inte en efterkonstruktion för att få igång konspirationsteorierna och sälja fler plattor. Han hade ju det faktiskt tatuerat på halsen. Dessutom gör han som alla andra rappare: droppar sitt namn i var och varannan rad skivan igenom: "Makaveli in this..."

Anton sa...

Jag och Tupac fyller år på samma dag!

...det är nog den enda kopplingen jag har till HipHop-kulturen är jag rädd. Och det är inte mycket att komma med. Tupac fyller ju inte ens år längre.

Die Quelle sa...

Torsdag kl 22:00 Discovery Channel.
24h till döden: Tupac Shakur